De ideale voorbereiding op een gezonde zwangerschap.

Kende jij al dat gezegde van de eerste 1.000 dagen? Of beter geformuleerd, ken jij al het beláng van de eerste 1.000 dagen? De eerste weken in een zwangerschap en de eerste jaren in het leven van jouw kleintje zijn de meest cruciale voor de groei van het lichaam en de hersenen. Ze zijn van groot belang voor een goede ontwikkeling en bepalen de gezondheid in het latere leven. Wist jij al dat letterlijk de básis voor de lichamelijke, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van een volwassene gevormd wordt tijdens de eerste 1.000 dagen van zijn/haar leven?

Hoe gezonder de mama, hoe gezonder de baby, daar ben ik als health & nutrition coach rotsvast van overtuigd. In België hebben we vaak één van de eerste echo’s tussen de 6 en 8 weken in de zwangerschap om de gezondheid en de groei van de baby te controleren. Maar wat als we een aantal stappen terugnemen en alvast vóór de zwangerschap gaan kijken naar onze eigen gezondheid als mama?

De algemene gezondheid van de aanstaande mama en de inname van bepaalde voedingsstoffen en vitamines voordat de bevruchting effectief plaatsvindt, zijn van groot belang. Want ook hier weer, hoe gezonder de zwangerschap, hoe gezonder de baby.

“glyfo-wat?”

Laten we als eerste de voedselinname van mama’s to be eens wat beter onder de loep nemen. Naast de standaard 1,5 liter water en voldoende groenten en fruit-regel zijn er nog heel wat andere voedingsstoffen en -middelen die wat meer uitleg vereisen. Heb jij er bijvoorbeeld een idee van hoeveel Glyfosaat jij dagelijks binnen krijgt?

En nu hoor ik jullie denken: “glyfo-wat?” Glyfosaat is kort te omschrijven als de meest gebruikte en meest omstreden onkruidverdelger ter wereld. Wereldwijd wordt er dan ook steeds meer onderzoek gedaan naar het gebruik hiervan op onze voeding én de impact daarvan op mama’s en hun ongeboren kind(eren). Glyfosaat gedraagt zich als een antibioticum in de bodem waarin onze groenten geteeld worden, maar helaas daardoor ook al te vaak in onze darmen. De stof hoopt zich op in het eetbare deel van de plant, waardoor we regelmatig glyfosaat-rijk voedsel binnenkrijgen. De eerste studies tonen aan dat deze stof wel degelijk in verbinding staat met enkele neurologische afwijkingen. Eentje om onszelf wat bewuster van te worden, toch?

Daarnaast wil ik het in deze blogpost ook graag hebben over twee meer bekender-in-de-oren-klinkende cijfers die we zeker en vast in de gaten moeten houden, het ijzer- en vitamine D-gehalte in het vrouwelijke lichaam.

Tijdens de zwangerschap is de aanwezigheid van zowel ijzer als vitamine D van groot belang. De cijfers worden daarom ook vaak tijdens de verschillende afspraken gecheckt. Maar heb jij er weleens over nagedacht dit reeds op voorhand te laten checken bij jouw huisarts of gynaecoloog, net voordat je aan de zwangerschap wil beginnen? Gratis tip van mij en eentje die zéker de moeite waard is om de beste start te maken! En als je er dan toch bent, laat je dan ook even de werking van je schildklier en het reeds aanwezige gehalte aan foliumzuur nakijken?

Breaking news: wist jij trouwens dat ook de papa een aanzienlijk aandeel heeft in de gezondheid van jullie toekomstige kindje? Ook hij kan al een verschil maken door te kiezen voor gezonde voeding en de sterk bewerkte voeding aan te kant te laten. En let’s be honest, samen gezond koken is leuker dan alleen, toch? 😉

Naast de inname van juiste voedingsstoffen is het ook belangrijk rekening te houden met een aantal hormoonverstoorders. De letterlijke definitie: een niet door het menselijk lichaam geproduceerde chemische stof of mengeling van chemische stoffen die de werking van onze hormoonhuishouding verstoort.

We worden dagelijks aan ontelbaar veel hormoonverstoorders blootgesteld, zoveel dat we onszelf er vaak niet meer bewust van zijn. Want ja hoor, ze zitten ook verstopt in de producten die we iedere dag gebruiken zoals tandpasta, kleding, shampoo, deodorant, elektronica, haarspray, voeding, … Heb jij de verpakking van jouw dagcrème weleens ontcijferd? Alles wat je op je huid smeert, neemt ons lichaam op. En wat met de poetsproducten die je gebruikt om de badkamer brandschoon te krijgen of de pesticides die je gebruikt om dat onkruid van de oprit weg te halen? Allemaal producten die niet meer weg te denken zijn in onze dagelijkse routines, maar die stiekem, ookal bevatten ze maar kleine hoeveelheden, een negatieve weerslag kunnen hebben op jouw kinderwens.

Last but not least (met de nadruk op not least) in deze blogpost: de prenatale voedingssupplementen en probiotica. Een extreem belangrijk puntje dat ik bijna in drukletters in dit artikel wil schrijven. Jouw lichaam gaat een baby maken, dat is letterlijk wat er tijdens een zwangerschap gebeurt. Ja, maken. Dat wil dus zeggen dat jouw lichaam extra ondersteuning nodig heeft, aangezien het niet zomaar tussendoor komt aanwaaien. Hierboven vertelde ik je reeds het belang van een ‘propere’ voedselinname, in dit deeltje vertel ik je graag over de extra’s die jouw lichaam maar wat goed kan gebruiken.

Gedurende de zwangerschap zijn de behoeften van bepaalde voedingsstoffen zo verhoogd, dat het aangewezen is om er een supplement voor in te nemen. Denk hierbij aan foliumzuur, ijzer, vetzuren en multivitaminepreparaten. Zie je door de verschillende farmareuzen het bos niet meer? Ik heb doorheen de jaren heel wat merken bekeken en vergeleken en heb zeker mijn favorieten onderbouwd. Benieuwd dewelke voor jou in aanmerking komen? Boek dan een 1-op-1 gesprek waarbij ik het je graag vertel.

Wist jij trouwens dat de inname van supplementen het risico op een vroegtijdige bevalling en een postnatale depressie kan verlagen?

Als laatste nog een klein woordje uitleg over probiotica. Want een gezonde darmflora is belangrijk tijdens de zwangerschap en kan daarom maar best op voorhand onder controle zijn. Als jouw darmflora in balans is, dan geef je dit door aan jouw baby en dan is de kans op darmklachten bij jouw kleintje dus ook kleiner. Nog een aantal voordelen? Je bouwt een sterker immuunsysteem op waardoor je minder vatbaar wordt voor ziektes, je hebt minder kans op zwangerschapsdiabetes en de vitamines uit jouw voeding worden beter opgenomen. Verschillende studies hebben ook uitgewezen dat de kans op eczeem bij je kindje met maar liefst 50% verkleind wordt. Daarnaast zou het ook kunnen helpen tegen de ochtendmisselijkheid, omdat probiotica de balans tussen goede en slechte bacteriën in stand houdt. Worth the try, toch? 😉 Hier geldt dezelfde regel als bij de supplementen: op zoek naar de probiotica die voor jou werken? Ik help je graag op weg in een 1-op-1 gesprek. Link hierboven!

deel deze blog