Melk is goed voor elk, of toch niet?

Wist je dat het drinken van koemelk helemaal niet zoveel invloed heeft op onze botgezondheid?

Zag je woensdag op Instagram het wist-je-dat-je voorbijkomen?

Daarin vertelde ik je dat het eigenlijk een fabeltje is dat veel melk drinken en melkproducten eten belangrijk is om calcium en dus sterke botten te krijgen.

Sterker nog, er zit heel wat meer calcium in bijvoorbeeld spinazie dan in melk. Popeye wist dat natuurlijk al 😉

Er is ook geen enkel bewijs dat je een verhoogd risico zou hebben op fracturen wanneer je weinig of geen melkproducten drinkt en eet. Integendeel, het drinken van koemelk en met name de sterk bewerkte variant die we in de supermarkt kopen zorgt eerder voor gezondheidsklachten dan dat het voordelen biedt. Veel mensen reageren er slecht op en krijgen darmklachten, ontstekingen, eczeem of astmatische klachten. Vaak loont het dus om koemelk weg te laten.

Yoghurt en kaas zijn dan weer een geval apart. Door het fermentatieproces bevatten zij vaak probiotica waardoor ze dan wel weer gunstig zijn voor de darmgezondheid.

Terug naar de botgezondheid.  Onze botten hebben niet enkel calcium nodig maar een hele waaier aan mineralen. Onze botten dienen namelijk als reservoir, als opslagruimte van mineralen in ons lichaam. In ideale omstandigheden gebruikt ons lichaam de calcium en andere mineralen uit onze botten wanneer nodig en wordt deze voorraad vervolgens snel weer aangevuld dankzij een evenwichtig voedingspatroon.

 

Laat nu dat laatste geen evidente zijn in onze huidige maatschappij. Alles moet snel gaan dus grijpen we vaker naar kant-en-klaar of afhaal waar meestal niet voldoende voedingsstoffen in terug te vinden zijn. Ook beweging schiet er vaak over, wat ook een hele belangrijke factor is voor de gezondheid van onze botten.

 

Vandaag de dag zien we dus vaker osteoporose of botontkalking voorkomen, mede door een tekort aan mineralen. Wanneer je lichaam deze mineralen uit de reservevoorraad in je botten haalt, maar deze niet of onvoldoende worden aangevuld, worden je botten stilaan leeggeplukt.

 

Hier heb jij dus voor een groot deel het heft zelf in handen. Zo’n 60% wordt hier genetisch bepaald, maar 40% kan je zelf sturen met jouw voeding en levensstijl. Voldoende beweging, vitamine D, mineralen en eiwitten spelen hier de grootste rol.

Wist je trouwens dat onze botmassa toeneemt tot ongeveer je 30e levensjaar?

Daarna blijft het stabiel of wordt het afgebouwd. Dus hoe hoger je botmassa op je 30e, hoe beter voor later.

Als zwangere mama kan jij hier alvast de goeie start aan je kindje meegeven.

Door voldoende vitamine K1 en K2 te halen uit groene groentes. Samen met vitamine D zorgen deze ervoor dat de calcium beter wordt opgenomen door het lichaam en kan worden opgeslagen in de botten.

Vervolgens zorg je voor voldoende calcium via diezelfde groene groentes maar ook via noten en zaden.

Tot slot hebben ook vitamine C, zink, magnesium en fosfor een gunstig effect op onze botgezondheid en die van je ongeboren kindje.

Wanneer je zwanger bent en je krijgt te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnen gaat je kleintje dat uit de reserves van jouw lichaam halen. Je kindje zal dus niet snel iets tekort komen, maar jouw lichaam zal daar wel onder gaan lijden, wat op termijn dus toch een effect heeft op je kindje.
Neem jij graag samen jouw voedingspatroon en leefstijl eens onder de loep om te kijken of jouw lichaam dat gezonde nestje kan zijn? Boek dan een 1 op 1 sessie en we lopen er samen door!

deel deze blog