Ice ice baby – 5 gezonde én lekkere ijsjesrecepten voor jouw kleintje(s)

De Belgische zomer, daar zitten vast een aantal (tikkeltje té) warme dagen tussen. En hoewel het de eerste helft van deze zomer niet altijd even schitterend was, smaakt een ijsje altijd – dat zeggen mijn twee kiddo’s toch. 😉

De rekken in de supermarkt liggen er vol van. Raketijsjes met of zonder het chocolade puntje, de Calippo in 3 verschillende smaken of de alombekende, vaak véél te grote, Twister, je kan de kleurrijke vertoning in de diepvriezers haast niet missen. Maar, wist jij al dat waterijsjes geen écht waardevolle voedingsstoffen voor jouw lichaam bevatten? Naast de toegevoegde suikers vinden we er vaak ook veel ongezonde kleurstoffen in terug, iets wat niet meteen op jouw boodschappenlijstje stond, toch?

“Maar Joyce, met welke waterijsjes maak ik mezelf en mijn kinderen dan wél blij?”

I’ve got your back, want in deze blogpost verklap ik jullie maar wat graag de recepten van nog eens 4 gezonde varianten, bovenop het waterijsje met watermeloen en munt (1) dat ik jullie al voorschotelde via Instagram (check dus ook zeker die post, want het is héérlijk).

In deze blogpost vind je dus 4 extra varianten die bij ons thuis maar wat goed gesmaakt worden en die ik zonder schuldgevoel bij warm (en stiekem ook iets minder warm) weer als dessert of tussendoortje presenteer. En nu een écht geheim van ons huishouden: soms zelfs als ontbijt. 😉

2. Pina colada

We beginnen met Bob’s favoriet: de pina colada. Een ijsje met maar twee ingrediënten, easy peasy dus voor de (drukke) mama’s onder ons.

Voor dit ijsje heb je nodig:

  • Een verse ananas
  • Kokosmelk of -room (afhankelijk van hoe smeuïg je het ijsje wil hebben)

Je snijdt de ananas in blokjes, doet deze in de blender samen met een mooie hoeveelheid kokosmelk en mixen maar. Wij gebruiken hier thuis graag de ijsjesvormen van Nuby, om de simpele reden dat ze heel gemakkelijk zijn voor kleintjes om zelf vast te houden én omdat ze vaak de ideale portie vormen.

3. Mangomagie

Mia’s favoriet? De mangomagie, ook weer zo’n snel en eenvoudig ijsje met maar twee ingrediënten.

Je noteert hiervoor:

  • 1 volledige mango
  • (minstens) 4 eetlepels kokosyoghurt

Snij een hele mango in blokjes, doe er 4 volle eetlepels kokosyoghurt bij (of meer naar smaak) en gooi deze twee ingrediënten in de blender. Vul daarna de gewenste ijsjesvormen met deze lekker smeuïge mix en invriezen maar.

4. Banaan-ijs-paradijs

Bananenliefhebbers thuis? Dan is deze banaan-ijs-paradijs eentje voor op jouw volgende boodschappenlijst.

Wat je nodig hebt?:

  • 2 bananen (liefst een tikkeltje te rijp, dan geven ze lekker veel smaak af)
  • 2 volle eetlepels notenpasta (kies hier voor een pindakaas of een amandelpasta)
  • 4 eetlepels kokosyoghurt

Doe de bovenstaande ingrediënten in een blender, vul ook hier weer de favoriete vormpjes van jouw kids en zet ze een nachtje in de diepvriezer.

Extra tip: wissel regelmatig af van notenpasta. Elke noot bevat namelijk verschillende voedingsstoffen en zo krijgt je kindje deze afwisselend binnen.

5. Banaanavo

Een goed vullend ijsje? Ga dan voor de banaanavo, een gezonde variant op basis van, je raadt het al, banaan en avocado.

De ingrediënten?:

  • 2 bananen
  • Een halve avocado
  • Een flinke scheut plantaardige melk (ik gebruik graag kikkererwtenmelk, maar afwisseling is ook hier key)

Mixen in de blender tot een romig geheel en klaar is kees.

Met deze recepten kan je 100% genieten en dat zelfs iedere dag!

Is het je trouwens opgevallen dat ik nooit puur fruit gebruik? Fruit – en dan al zeker banaan, ananas en mango – zitten boordevol natuurlijke suikers. Wanneer je kindje enkel het stukje fruit eet, krijgt het een grotere suikerpiek. Daarom meng ik het dus altijd met eiwitten en/of gezonde vetten die je onder andere in kokosyoghurt, avocado of notenpasta vindt. Je kan hier, zoals hierboven reeds gezegd, mee afwisselen zodat je kleintje alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Nog een laatste tip: iets te veel gemaakt voor de vormpjes? Geef dan de restjes zo aan je kindje of vries ze in in zo’n herbruikbaar smoothiezakje. Ideaal om mee te nemen wanneer je een uitstapje maakt en om je kleintje een verfrissende snack te geven zonder er op dat moment veel werk aan te hebben. Van fast-food gesproken 😉

Smakelijk!

deel deze blog