Bye bye summer…

September staat voor velen gelijk aan een nieuw begin. Ook voor mij is het terugkeren naar de dagelijkse routine die tijdens de zomermaanden wat losser was en het opnieuw integreren van bepaalde gewoontes.

Daar waar ik zo genoot van de touwtjes wat losser te laten, de ochtenden wat langzamer te starten merk ik dat het nu terug tijd is om de draad op te pikken. Want routine zorgt toch voor net iets meer productiviteit en discipline.

Bij mij begint dat al met de wekker stelselmatig iets vroeger te zetten. Want ja, een ochtendmens kan je echt wel worden (zeg ik als fervent langslaper 🤭).

Daarnaast helpen kleine ritueeltjes me om die ochtenden op een rustige manier te ontwaken. (yes, zelfs met kleine kindjes die soms overenthousiast in een kot van de nacht denken dat het ‘opstaantiiijjjjd’ is).

Want wist je dat die routines en rituelen jou door die donkere, koude en natte wintermaanden helpen? Wanneer je iets hebt om op terug te vallen is het makkelijker om weer de draad op te pikken wanneer het even tegenzit. Denk aan zieke kindjes in huis, onderbroken nachten of gewoon de chaos van alledag.

Als eerste zet ik dus de wekker in september elke week een beetje vroeger zodat ik uiteindelijk op 6u beland. Of dat elke dag lukt, nee hoor! Ook hier durft die wel eens verzet te worden naar 7u wanneer we met een nachtbraker zitten. Maar dat tijdstip geeft wel een houvast bij goeie nachten. En die zijn er tegenwoordig, gelukkig, wel wat vaker dan de onderbroken nachten van weleer. (hang in there mommy’s, het betert echt wel met de jaren!)

Maar dus, de wekker om 6u. Ik permitteer mezelf dan om 1x te snoozen, maar rek en strek me dan wel al in bed zodat mijn lijf alvast kan wakker worden. Soms wordt dat rekken en strekken vervangen door uitgebreide knuffels met Bob of Mia, afhankelijk van wie er die nacht in ons bed belandde 😉 Daarnaast adem ik 5x diep, traag en bewust in en uit.

Vervolgens sta ik op en ga ik naar het toilet. Ik heb in de badkamer de avond voordien een glas water klaargezet dat ik dan helemaal leeg drink en poets dan mijn tanden.

Vroeger poetste ik mijn tanden pas na het ontbijt, maar op de een of andere manier voel ik me meer wakker wanneer ik meteen bij het opstaan mijn tanden poets. Probeer het zelf ook maar eens en kijk of het jou ook helpt.

Dan ga ik naar beneden, zet ik een tas thee en schuif ik de deur naar de tuin open. Afhankelijk van het weer ga ik even naar buiten met de thee.

Slaapt iedereen nog, dan drink ik nog even op m’n gemakje m’n theetje buiten op. Zijn de kindjes al wakker, dan is het een paar keer de frisse lucht inademen en beginnen aan de ochtendshift.

Al bij al duurt deze routine een half uurtje, maar meestal is dat een half uurtje voor mezelf.

Is de wekker om 6u gelukt, dan kan ik na deze routine nog 10 à 20 minuutjes yoga doen, al dan niet met de kindjes mee op de mat. Misschien niet altijd me-time zo, maar wel een gezellig begin van onze dag zo samen.

Ik vind de filmpjes van ‘Yoga with Adriene‘ op Youtube hier ideaal voor. Voor de zwangere mama’s heeft ze ook een paar filmpjes met yoga poses die veilig zijn om tijdens de zwangerschap te doen.

‘s Morgens ben ik on duty om de kids klaar te maken. Brooddozen en boekentassen gevuld, iedereen gewassen, aangekleed en paraat zodat Christof hen om 8u kan wegbrengen.

Ik werk meestal van thuis en heb dan dus nog een uurtje vooraleer ik aan mijn werkdag begin. Daarom neem ik nog een half uurtje tijd om ofwel te gaan lopen, yoga te doen als dat er niet van gekomen is voor de ochtendrush en/of wat in mijn journal te schrijven. Nadien snel de douche in en ik kan voldaan aan mijn werkdag beginnen.

Ik heb intussen ondervonden dat deze routine en het vroeg beginnen aan de dag me echt helpt om de focus te bewaren, om een voldaan gevoel te krijgen en niet te vervallen in het meteen scrollen door mijn mails, whatsapp berichtjes of social media.

Al besef ik ook wel dat deze routine 1,5 jaar geleden niet echt haalbaar was met een baby en kleuter in huis die regelmatig ‘s nachts een feestje hielden.

Daarnaast lukt het me ook niet elke dag om zo vroeg op te staan en is het soms ook gewoon gezelliger om nog wat te snoozen onder die warme lakens. Maar de routine geeft me wel een zekere houvast en iets waar ik makkelijk op kan terugvallen omdat die intussen in mijn systeem zit en omdat ik die stelselmatig inbouw. Elke week je wekker iets vroeger zetten en elke week een nieuw ritueel aan je routine toevoegen maakt het haalbaarder dan ineens alles omgooien, je wekker een uur vroeger zetten en all the way te willen gaan.

Ook dat bewegen ‘s morgens, of dat nu yoga is, lopen of wat krachtoefeningen zorgt ervoor dat dat alvast achter de rug is en ik niet op het einde van de dag nog met het dilemma zit of ik nog zou gaan sporten of niet.

Ik zou zeggen, probeer het eens. Probeer elke week iets extra toe te voegen aan je ochtendroutine en dat minstens 7 dagen vol te houden vooraleer je er nog iets aan toevoegt.

Laat me gerust iets weten hoe jou dat afgaat en extra tips hoe jij je ochtendroutine tot een fijn moment maakt zijn uiteraard ook heel erg welkom!

deel deze blog